Je rozdiel aj medzi Bluetooth a Bluetooth

Technológiu Bluetooth pravdepodobne už každí pozná, kto má k dispozícií mobilný telefón. Meno pokrýva jeden štandard čo používajú pre bezdrôtovú výmenu dát, pomocou ktorého vieme vytvoriť sieťové pripojenie medzi mobilnými prístrojmi, počítačmi a inými elektronickými mašinkami.

A avšak rozsah a rýchlosť pripojenia Bluetooth je ovela menšie, ako systému Wi-Fi, má jednu velkú výhodu, že pomocou neho vieme vytvoriť súkromnú siet, čo slúži na prenos údajov.

Krátka história technológie Bluetooth

Vývoj technológie začali štíri velké spoločnosti v roku 1996, vývojári Ericsson, Intel, Nokia a IBM s účelom prenosu dát. Z tohto dôvodu, aby vytvorili jednu spoločnú platformu, čo sa dú používať na prenos údajov na svojich prístrojoch.

Technológiu vývojári štíri spoločností tak vytvorili, aby bola schopná na bezdrótové pripojenie medzi rôznými počítačmi, mobilnými telefómni, slúchadlami a inými elektronickými mašinkami.

Meno technológie práve preto vybrali symbolicky o dánskom kráľovi I. Harald, kto preto bola známa, nakolko chcel zjednotiť vzpurné dánske, nórske a švédske kmene. To odzrkadľuje je logo Bluetooth, čo vyskytlo zo jzednotenia skandinávských štylizované rún H a B. Harald dostal meno "Mordý Zub" o jeho extrémnej láske k čučoriedkam, nakolko král tak velmi lúbil tie modré ovocie, že aj jeho zuby boli zafarbené podobného odtieňa.

Od prvých verzií až do dnešného dňa

Prvé verzie technológie Bluetooth 1.0 a 1.0B trpeli od mnohých detských chorôb. Spočiatku výrobcom spôsoboval ťažkosti vytvorenie navzájom kompatibilných zariadení a spôsobil problémy aj nonymné používanie siete.

Nasledujúce aktualizácie verzií 1.1 a 1.2 korigovali časť počiatočných chýb a podarilo sa dosiahnuť vyššiu rýchlosť prenosu údajov, adaptívne prepínanie frekvencií, respektíve zobrazenie sily prijatého signálu prostredníctvom zariadení. Avšak aj tieto verzie boli velmi ďaleko od dnes používanej, spolahlivej technológie BlueTooth.

Ďalšia generácia, aktualizácia Bluetooth 2.0 hlavne koncentrovala na zvýšenie rýchlosti a na nižšiu spotrebu energie. Táto verzia bola schopná na vytvorenie až tri krát rýchlejší prenos údajov, ako predchádzajúce a pomocou EDR (Enhanced Data Rate) znížil spotrebu energie prístrojov o polovicu počas používania Bluetooth. Avšak vážnejšia obnova sa prichádzala len so zavedením verziou 3.0 Bluetooth.

V prípade Bluetooth 3.0 také úlohy, ktoré vyžadujú nízkú šírku pásma, ako vybudovanie pripojenia a spárovanie prístrojov boli založené s podobným spôsobom na predchádzajúcu technológiu Bluetooth, avšak v implementácii je jedna skrutka: technológia premiestnila procesy, ktoré si vyžadujú väčšiu šírku pásma na Wi-Fi a takto urýchlila rýchlosť prenosu údajov.

Nasledovná verzia 4.0 pri zvýšení rýchlosti a znížení spotreby energie priniesla so sebou aj iné, viaceré užitočné funkcie. Napríklad takzvaný „single mode low energy” otváral také brány pre Bluetooth, ktoré predtým boli napredstavetelné pre používatelov. Nové inovácie umožňili to, aby technológiu Bluetooth vedeli integrovať aj do takých zariadení, ako napríklad krokomery, klúčenky, teplomery, alebo vlastne akýkolvek prístroj, ktorý z hladiska prenosu dát je relevantný. Rozvoj 4.1 okram toho vytvoril možnosť inteligentného sietového pripojenia a verzia 4.2 pomohla rozšírenie IoT, čiže Internet of Things.

V dnešných dňoch sa nám podarilo dostať od ťažkopádnej verzie 1.0 až do štabilnej a spolahlivej verzie Bluetooth 5.0, čo predstavili v roku 2018 na modernejších mobilných zariadeniach. Ďalej rozvíjal aj  podpora technológie IoT, predchádzajúci rozsah sa zvýsil na štvornásobok a rýcglosť prenosu dát je dvakrát rýchlwjší ako kedykolvek predtým.

Ďalej, nehovoriac o osemnásobok kapacity prenosu údajov, naďalej o opciu dual audio, čo umožňuje prehrať zvukový stream na dvoch zariadeniach súčasne.

Stiahnúť článok vo formáte PDF

Bakos Bence
Bakos Bence

Konateľ spoločnosti DigiCode Kft. je zodpovedným manažérom online zákazníkov a nákupného zážitku, jeho jedna z hlavných úloh je koordinácia tímu Sales.

Dôležité, používatelné typy, triky,
informácie a štúdie.

Zaregistrujte a buďte informovaní!

Odoberať novinky

Záujem a dopyt