Aká je dobrá potravinárska etiketa?

Z hladiska etiketovania výroba a označenie potravín je citlivé priemyselné odvetvie, veď produktové etikety musia spĺňať veľa predpisov. Nie je jedno, že s akým materiálom pracujeme a ani to, že aké informácie sú uvedené na produktoch.

Nie náhodou, veď hlavný ciel potravinárskych etikiet je, aby poskytli kupujúcim jednoznačné a široké informácie ohladom daného výrobku.

A to je možné iba vtedy, ak pri obsahu dávame pozor aj na kvalitu a trvácnosť materiálu etikiet.

Sledujú nás úrady

Si to, čo ješ - hovorí príslovie a velmi správne, veď ludské telo potrebuje zdravú výživu bohatú na živiny. Vôbec nie je to jedno, čo si do svojho tela denne privádzame, práve preto v dobe spracovaných potravín naozaj potrebujeme presné informácie v súvoslosti zloženia.

Práve preto úrady venujú čoraz viac pozornosti segmentu potravinárskeho priemyslu, čo je zodpovedný za správne informovanie spotrebiteľov. Kladú značný dôraz na to, aby produktové etikety obsahovali všetky tie dôležité informácie, ktoré sú nevyhnuté z hladiska zdravia spotrebitelov a v neposlednom rade musíme na nich uvádzať aj možné alergény. Okrem tých musíme uvádzať aj také významné údaje, ako dátum spotreby, výrobca, pôvod, hmotnosť, naďalej takzvaná referenčná hodnota.

V tom prípade, ak hore uvedené údaje nie sú uvedené, tak naše produkty by sa nemali umiestňovať na police obchodov. Ale ak aj napriek tomu by sme ich chceli predávať, tak môžeme počítať s extrémne vysokou pokutou a aj zakázaním činnosti v oblasti potravinárstva.

Aj spotrebitelia hladajú tie správne etikety

Pri pohľade na štatistiky posledných rokov sa zdá, že je stále viac takých vedomých kupujúcich, ktorí si vyberajú medzi produktami nie iba na základe ceny a vzhladu, ale oveľa viac na základe zloženia. Podľa niektorých výskumov na vplyv uvedených informácií na produktových etiketách šanca toho, aby spotrebitelia si vyberú zdravšie potraviny sa môže zvýšiť o 18%.

Z toho je zrejmé, že vhodné uvádzanie zložiek je dôležitá úloha nie iba z hladiska prísnych predpisov, ale aj kvôli požiadaviek spotrebitelov, veď kým viac zdôrazňujeme zdravé zložky v našich výrobkoch, tým je väčšia šanca, že spotrebitelia tie produkty častejšie budú kupovať.

Dôležitý je aj vzhľad

Jedna dobrá produktová etiketa samozrejme neide len o označovaní suchých informácií. Trhová súťaz vyžaduje, že ako sa len dá skúsme vyčnievať z viacročného priemeru a vyhotoviť také etikety, ktoré vzbudzujú záujem zákazníkov už s vzhladom.

Z tohto hľadiska pri vytvorenia má mimoriadny význam aj kvalita materiálu etikiet, naďalej vybraná technológia tlače. Ak pracujeme čím lepším a trvácnejším riešením, tak vieme vytvoriť tým estetickejšie a pútavejšie produktové etikety.

Takže aká je dobrá potravinárska etiketa?

Celkovo teda môžeme povedať nasledovné. Dobrá potravinárska etiketa:

  • je vyrobená z trvácneho materiálu;
  • je dobre čitatelná;
  • obsahuje všetky dôležité informácie;
  • priťahuje pozornosť kupujúcich.

Ak naše vlastné etikety splnia tieto očakávania, tak is môžeme byť istí, že nebudú nespokojní s našou prácou ani spotrebitelia, ani ochrana spotrebiteľov.

Stiahnúť článok vo formáte PDF

Bakos Bence
Bakos Bence

Konateľ spoločnosti DigiCode Kft. je zodpovedným manažérom online zákazníkov a nákupného zážitku, jeho jedna z hlavných úloh je koordinácia tímu Sales.

Dôležité, používatelné typy, triky,
informácie a štúdie.

Zaregistrujte a buďte informovaní!

Odoberať novinky

Záujem a dopyt