Mobil adatgyűjtő vásárlás

A mobil adatgyűjtő felhasználás manapság már mindegyik üzletnek és mindennapi életnek a része, az okos eszközök együttes használatával. A készlet nyomkövetéstől a támogató technikusokig a mobil adatgyűjtől nagyobb hatékonyságot és nagyobb termelékenységet tudnak felmutatni szinte bármely vállalkozásnál. Egyszerűen fogalmazva, a megfelelő mobil adatgyűjtő az alkalmazottak kezében drasztikusan növeli a feladatok gyorsaságát, pontosságát és számát, amit egy munkanapon belül elvégezhet.
Az igazi kihívás valójában az, hogy megtalálja a megfelelő eszközt. A rendelkezésre álló adatgyűjtő típusok nagy száma elsőre zavaró lehet ahhoz, hogy megértsük, mi is az igazi különbség. Elengedhetetlen az alkalmazáshoz a legmegfelelőbb adatgyűjtő kiválasztása ahhoz, hogy segítsen a technológia minden előnyének a kihasználásában.

Az első lépés a megfelelő mobil adatgyűjtő megtalálásához, hogy határozza meg a sajátos igényeit.
- Mit, milyen folyamatokat fog használni a mobil adatgyűjtő készüléken? Leltár, eszközkövetés, bevételezés stb.. műveletek?
- Hol fogják használni a mobil adatgyűjtőt? Ez egy ipari környezet?
- Kiválasztotta a mobileszközön használt szoftvereket?
- Milyen vonalkódokat szeretne beolvasni? 1 vagy 2 dimenziós?
- Szüksége van valós idejű kapcsolatra vezeték nélküli hálózatra?

Ha megtudja határozni, hogyan fogja az adatgyűjtőt/pda-t használni, akkor eldöntheti, hogy milyen fizikai kivitelben, formában, stílusban, milyen operációs rendszerre és egyéb lehetőségekre van szüksége.
Mindezen tényezők megértése segít megtalálni a megfelelő mobil adatgyűjtőt.

Mobil adatgyűjtő típusok

Az első legfontosabb lépés a megfelelő mobil adatgyűjtő megtalálása során meghatározni, hogy milyen típusú lesz. Ez a pont meghatározza az eszköz számos funkcionális képességét, így a helyes típus kiválasztása döntő fontosságú.

6 fő típus létezik, és mindegyiknek előnyei vannak az alkalmazástól és a tervezett felhasználástól függően.

Alapvető alapvető, általános mobil adatgyűjtő

Ezek a legegyszerűbb mobil adatgyűjtők, és nagy előnyt jelentenek mobilitásukkal a papírra és ceruzával szemben. Ezek az egységek nem rendelkeznek Wi-Fi vagy WAN (GMS cellás) képességekkel, így ezek az eszközök mindent helyileg/lokálisan mentenek, amit beolvas vagy beilleszt egy alapvető szövegfájlba/szoftverbe. Ezután csatlakoztatni kell ezt a készüléket egy adatgyűjtőhöz, hogy feltöltse a fájlt és feldolgozza egy célszoftverrel. Az alapvető hordozható adatgyűjtők sokféle rugalmassági szintet érnek el, de általában nem alkalmasak ipari használatra.

Telefon méretű telefonméretű, Vállalati mobil adatgyűjtő

A telefon méretű mobil adatgyűjtők úgy lettek kialakítva, hogy a mobilfelhasználók teljes hozzáférést kapjanak az összes szükséges információhoz egy kompakt, mégis robusztus eszközben. Ezekkel az eszközökkel Wi-Fi, WAN, Bluetooth, és még GPS-kapcsolatok is rendelkezésre állnak. Tekintettel méretükre és tartósságukra, ezek a mobil adatgyűjtők tökéletesek a terepen dolgozók, a szállítási illesztőprogramok, a webhelykezelők vagy bármilyen más alkalmazás számára, amelyek elhagyják vállalkozásának telephelyét. A telefon méretű mobil adatgyűjtők, például kiválthatják a laptop, a telefon és a lapolvasó szerepét egyetlen eszközben. Valamint felruházza az alkalmazottait naprakész információkkal és az állandó kapcsolattal, amire szükségük van, bárhol is tartózkodnak.

Egyenes kivitelű, ipari adatgyűjtők

A telefon méretű készülékekhez hasonlóan ezek a teljes méretű mobil adatgyűjtők a vezeték nélküli kapcsolatok teljes skáláját kínálják, de a még nagyobb igénybevételnek kitett környezetben. A teljes méretű mobil adatgyűjtők teljes billentyűzetet és különböző szkenner-típusokat kínálnak bármely alkalmazás igényeinek kielégítésére. Az eszközök fő felhasználása raktárban vagy elosztóközpontban, valamint szabadban az építési területeken, szállítmányozásban. Néhány ilyen eszköz még víz alatt is működhet! Ha olyan eszközre van szüksége, amely rendelkezik minden olyan vezeték nélküli kapcsolattal, vagy amely képes kezelni bármit is, akkor a teljes méretű mobil adatgyűjtő a legmegfelelőbb választás.

Pisztoly nyeles kivitelű, ipari adatgyűjtők

A pisztoly nyeles mobil adatgyűjtők olyan robosztus alkalmazásokhoz készültek, amelyek Wi-Fi hálózaton dolgoznak. Ezek az eszközök általában nem rendelkeznek opciókkal a mobil képességekkel, de mindig használhatók köteggyűjtőként, amikor a vezeték nélküli hálózat hatókörén kívül esnek. Mint az ipari, egyenes kivitelü készülékek, ezek a mobil adatgyűjtők széles skálájú szkennereket kínálnak, beleértve a hosszú hatótávolságú olvasókat a 30 méteres távolságig történő vonalkód olvasáshoz.
Ezen modellek tökéletesek a raktári munkások és a villás targoncák számára, ahol a robusztusság és a könnyű használat a fő szempont. A raktáron túl ezek az eszközök is nagyszerűek a kiskereskedelmi alkalmazások számára, amelyek nagymértékben kihasználják az egységeket.

Csukló terminál, mobil adatgyűjtők

A hordozható mobil adatgyűjtők ugyanazt a nagy teljesítményű számítástechnikai és vezeték nélküli kapcsolatot biztosítják, mint a pisztolyhúzó eszközökben, miközben felszabadítják a kezét más feladatokhoz. Az adatgyűjtő a csuklójára rögzül, miközben a szkenner az ujjához csatlakozik. Ez lehetővé teszi az adatok szkennelését és összegyűjtését, miközben mindkét kezét továbbra is használhatja alkatrész vagy termék kiválasztásához. Gyakran olyan eszközöket talál, melyek hangvezérelt és pick-and-pack alkalmazásokban használható, ahol az eszköz segít növelni a dolgozók hatékonyságát és termelékenységét.
A hordozható mobil adatgyűjtők nem feltétlenül a leggyakoribbak, de a megfelelő alkalmazáshoz a kihangosítható működés drasztikusan növelheti működésének hatékonyságát.

Járműre/Fixen rögzíthető mobil adatgyűjtők

A rögzített/jármű felerősítő mobil adatgyűjtők erőteljes számítási teljesítményt nyújtanak egy robosztus formában, amelyet úgy terveztek, hogy a villás targoncák és más járművek rezgésének ellenálljanak. A többi mobiltelefon-típustól eltérően ezek az eszközök nem tartalmaznak beépített beolvasókat. Az eszközök párósithatóak olyan eszközökkel mint például a vezeték nélküli vonalkód olvasók, hogy ezzel is vonalkód beolvasási képességeket adjunk hozzá. A járműillesztő eszközök általában mobil Windows operációs rendszert futtatnak, de néhány modell Linux és Windows XP opciókat kínál az egyszerűbb integráció érdekében.
A szétválasztás, elhelyezés, fagyasztás, szállítási és fogadó alkalmazások mind a hatékonyság növelése és a mobil adatgyűjtők által nyújtott hibák csökkentése révén járnak.

Mobiltelefon-típusok

- Általános adatgyűjtők
- Vállalati felhasználás
- Ipari megoldások
- Fixen rögzíthető adatgyűjtők

Alkalmazások

- Vagyonkezelés
- Eszközkövetés
- Raktározás
- Pick-and-Play
- Látogatottsági nyomkövetés
- Területi szolgáltatások
- Szállítás / fogadás
- DSD / útvonalszámlálás
- Folyamatban lévő munka (WIP)
- Egészségügyi ellátás (kezelési pont)

Operációs rendszer

Az operációs rendszer olyan szoftver keretrendszer, amely összeköti a mobil adatgyűjtő hardvert az eszközön futó alkalmazásokkal. A mobil eszköz funkcionalitása és elérhető alkalmazása teljesen attól függ, hogy milyen operációs rendszer van rajta.
A mobil adatgyűjtőknek jelenleg 3 típusú operációs rendszer áll rendelkezésre.

DOS / Gyártó specifikus

Ez az operációs rendszer csak a Basic mobil adatgyűjtőkön található, és nagyon korlátozott. A többi operációs rendszertől eltérően ezek általában csak olyan eszközöket futtatnak, amelyeket az eszközgyártó vagy az alkalmazások nyújtanak, és amelyeket programozási nyelvekké, például a Visual Basic vagy a C ++ programba írnának. A felhasználók túlnyomó többsége a mellékelt szoftvereket fogja használni, mivel az alapvető mobil eszközök egyszerű adatgyűjtésre irányulnak. Ezek az egységek általában tartalmaznak egy egyszerűen használható alkalmazásgenerátort, amelyet asztali számítógépen konfigurálhat, hogy egyszerű alkalmazásokat hozzon létre a mobilkészülék számára.

Windows Mobile / Windows CE

A Windows alapú operációs rendszer messze a leginkább alkalmas és rugalmas lehetőség egy mobil adatgyűjtőre. Noha lehetséges, hogy saját alkalmazását írja le ezekre az operációs rendszerekre, a legtöbb felhasználó egy harmadik féltől származó alkalmazást használ. A Windows alapú operációs rendszerhez rendelkezésre álló szoftverek köre kiterjed minden alkalmazásra a készletkövetéstől az értékesítési pontig. Ne feledje, hogy ezek Windows operációs rendszerek, és nem ugyanaz a Vista vagy Windows 7, amelyek saját kompatibilis alkalmazásokat tartalmaznak. Néhány különbség van a Windows CE és a Windows Mobile között, hogy tisztában legyen vele. A Windows Mobile a gyakoribb operációs rendszer, és több olyan alkalmazásban található meg, amely WAN (cellás) képességekkel fog rendelkezni. A Windows CE kevésbé erőforrásokat igényel, olcsóbb, és gyakran a legmegfelelőbb operációs rendszer a fejlesztők számára, akik saját alkalmazásokat készítenek. Mindkét esetben meg kell erősítenie, hogy a használni kívánt alkalmazás kompatibilis a mobil adatgyűjtő adott operációs rendszerével.

Android

Az Android egy mobil eszközök számára kifejlesztett szoftverrendszer, amely magába foglal egy operációs rendszert, középszintet (middleware) és célalkalmazásokat. Az Android platform magába foglalja a Dalvik virtuális gépet, hogy maximalizálja az alkalmazások teljesítményét, a hordozhatóságot és a biztonságot, továbbá optimalizálja a memória és a hardver erőforrásokat mobil környezetben. Az Android SDK gazdag eszköztárával lehetővé teszi a fejlesztőknek az alkalmazások fejlesztését erre a platformra. Ide tartoznak a speciális fejlesztő és hibakeresőeszközök, gazdag könyvtárak, egy igazi eszköz emulátor, részletes dokumentáció, minta projektek és útmutatók. Az Android eleve tartalmaz egy alkalmazás alapcsomagot, többek között egy levelezőklienst, SMS programot, naptárt, térképeket, böngészőt, névjegyzék kezelőt, és sok mást. Az alkalmazások Java programozási nyelven készültek.

Vezeték nélküli kapcsolat

Bár minden mobil adatgyűjtő helyi/lokális módon tárolhatja a memóriájában tárolt információkat, a legtöbb vállalkozás szeretné kihasználni a vezeték nélküli kapcsolatot egy eszközön. A valós idejű adatok gyűjtése, áttekintése és frissítése lehetővé teszi az üzleti tevékenység gyorsabb és hatékonyabb működését. A vezeték nélküli hozzáférést mobil adatgyűjtőn maximalizálhatja a munkaerő termelékenységét és bővítheti képességeit. Számos különböző módja van annak, hogy egy eszköz vezeték nélkül kommunikálhasson, és az adott alkalmazási igényektől függően egy vagy mindegyikre szükség lehet.

Wi-Fi

Ez a leggyakoribb vezeték nélküli kapcsolat a mobil adatgyűjtők területén. Hasonlóan működik, mint a vezeték nélküli hálózat az otthonában, mindaddig, amíg a hálózat hatókörében tartózkodik, hozzáférést biztosít a hálózati erőforrásokhoz. Miközben gyakran hivatkozunk rá Wi-Fi-ként, gyakran látni fogjuk, hogy a technikai kifejezés - 802.11 a/b/g/n. A különböző betűk különböző átviteli sebességeket jeleznek, és attól függően, hogy a vezeték nélküli hálózat támogatja-e, egy vagy mindegyiket használhatják. Szerencsére a mobil adatgyűjtők általában több típust támogatnak. A Wi-Fi a tökéletes megoldás azoknak az alkalmazásoknak, amelyek fix helyszínen vannak, ahol hálózati infrastruktúrát hozhat létre, például hozzáférési pontokat és antennékat szerelhet. A raktárak, kiskereskedelmi üzletek és kórházak mindegyike Wi-Fi-kapcsolatot használ mobileszközökkel, hogy lehetővé tegye az információk valós idejű cseréjét és elérését.

WAN, GSM

Szélessávú hálózati (WAN) hozzáférés ugyanaz a mobiltelefon-technológia, amelyet a mobilban talál. A WAN képességekkel rendelkező mobil adatgyűjtők képesek lesznek interneten és / vagy telefonon hívni az okostelefonhoz hasonlóan. A WAN-hozzáférés nagy előnye, hogy az alkalmazások elhagyhatják a vezetékes hálózat korlátait és kitörhetnek a nagy világba. A helyszíni technikusok és a szállítmányozást segítő illesztőprogramok esetében ez a típusú kapcsolat lehetõvé teszi a felhasználó számára, hogy olyan feladatokat kapjanak a területen melyek előtte elképzelhetetlenek voltak. (hívásfogadás, kézikönyvek, ügyfélszámlák, útvonalak stb.) A WAN-kapcsolatok drasztikusan megváltoztathatják vállalkozásának működését és javíthatják ügyfelei reagálási képességét. Az egyik legfontosabb dolog, amelyet szem előtt kell tartani a WAN-kompatibilis eszköz kiválasztásakor, attól függően, hogy a mobiltelefon-szolgáltató milyen modelleket használ, esetleg nem kompatibilis. A Wi-Fi-vel ellentétben a WAN-rádiók gyakran kötődnek egy adott hordozótípushoz.
Egyes mobil adatgyűjtőkön átkapcsolható WAN-rádiók bármely szolgáltató támogatásához, de ezt a készülék kiválasztása előtt tisztázni szükséges.

A Bluetooth

A Bluetooth egy egyedülálló vezeték nélküli technológia, mivel nem igényli a hálózati hardver működését. Fő célja, hogy két eszközt csatlakoztasson egymáshoz, például egy PC-t és egy mobil eszközzel. Mindaddig, amíg mindkét eszköz rendelkezik Bluetooth képességekkel, vezeték nélkül kapcsolódhatnak egymáshoz. A Bluetooth korlátozott hatótávolsága kb. 100 méter, de nagyon kevés beállítást igényel.
A mobil adatgyűjtőkkel a Bluetooth legáltalánosabb módja a vezeték nélküli nyomtatáshoz való csatlakozás, anélkül, hogy kábellel kellene foglalkoznia.

A GPS

Globális helymeghatározó rendszer (GPS) nem pontosan ugyanaz, mint a többi vezeték nélküli opció, mivel csak helyinformációkat használ a mobil adatgyűjtőkre. Ez ugyanaz a technológia, mint egy autós navigációs rendszerekben van. Nem kommunikál a GPS-n keresztül, de ha WAN-opcióval kombinálva lehetővé teszi, hogy megtudja, hol található olyan funkciók, mint a turn-by-turn utasítások, a leképezés és az rakhely címkézés.
A GPS lehet a legkevésbé kritikus a vezeték nélküli opcióknál, de a területre lépő vállalkozások számára további kényelmet és információkat nyújt az alkalmazás pontosságának növelése érdekében.

Szkenner típusa

Miután letette a voksát egy adott típusú mobil adatgyűjtő melett az operációs rendszerrel és a kapcsolódási lehetőségekkel együtt, az utolsó nagy döntés az, hogy milyen szkennerre van szüksége a készülékben. A szkennerrel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy milyen típusú vonalkódokat fog olvasni, és ezt milyen távolságból.
A mobil adatgyűjtők 3 típusú vonalkód olvasót kínálnak.

Lézer

Ez a legismertebb vonalkód olvasó típus, amely vörös dióda lézert használ, hogy elolvassa a vonalkód fekete és fehér területeinek visszaverődését. A lézeres szkennerek csak szabványos lineáris (1D) vonalkódokat tudnak olvasni, de a legköltséghatékonyabb megoldás is. A szabványos lézeres szkennerek néhány hüvelykből egy vagy két méterre olvashatók el a vonalkód méretétől függően.
Ha eszköz-, termék- vagy készletcímkéket olvas, akkor valószínűleg csak egy alapvető lézeres szkennerre van szüksége.

Long range lézer

Ezek a szkennerek olyanok, mint egy alap lézer, de képesek olvasni a vonalkódokat akár 30 méterről. A tényleges tartomány a vonalkód méretétől és a nyomtatott anyagtól függ. Minél nagyobb a vonalkód, és ha fényvisszaverő anyagot használ, akkor hosszabb olvasási tartományokat kaphat.

Ipari kivitelű és pisztolynyeles mobil adatgyűjtőknél a leggyakoribb, hogy hosszú távú lézer opcióval rendelkezzenek. Ez a fajta szkenner egy nagy méretű raktári alkalmazásnál a leghatékonyabb, ahol a termék- vagy rakhely vonalkódok a salgó polcokon helyezkedhetnek el, és egy munkavállaló elolvashatja őket a raktár padlójától.

2D Linear imager

A lézersugár visszaverődésének megvilágítása helyett a 2D Imager képet készít a vonalkódról. Ezután elemzi ezt a képet, hogy kivonja az információt a kódból. A 2D Imager képes olvasni bármely 1D (lineáris), halmozott vagy 2D (mátrix) vonalkódot és a legtöbb esetben agresszívabb olvasókat. Egy másik előnye, hogy a vonalkód tájolása nem fontos az olvasás során. A lézerek segítségével a vörös jelzőt vízszintesen a vonalkódon kell elhelyezni. A 2D-s képalkotó részletesebb képet készít, intelligensebb, így bármely irányba olvasható. Ez gyorsabb olvasást eredményez kevesebb célzással. A 2D-s imagerek a vonalkódokat bárhonnan leolvastathatják, beleértve a monitort vagy a telefon képernyőt.
A hagyományos 2D-s képolvasók olvasási tartománya hasonló az alapvető lézeres szkennerekhez, de van néhány hosszú hatótávolságú modell, amely 10 méter felett is képes olvasni.

A helyes mobil adatgyűjtő megtalálása

A mai mobiltelefonokhoz elérhető lehetőségek mellett fontos megtalálni a megfelelő eszközt az üzleti igényekhez. A mobileszköz használatának meghatározása és az Ön által igényelt funkciók megkönnyítik a döntéshozatali folyamatot.
Ha még mindig maradtak megválaszolatlan kérdései, hívja mobil adatgyűjtő/PDA szakértőinket. Örömmel segítünk Önnek!

Stiahnúť článok vo formáte PDF

Záujem a dopyt